De beste sober/curious podcasts

what to drink decoratief krabbeltje

20+ Alcoholvrije podcasts voor jou gecheckt

Ben je sober curious? Dan kan het fijn zijn om te luisteren naar mensen die hetzelfde hebben en daarover vertellen. Er zijn heel veel podcasts over alcoholvrij worden en blijven - van hard core rehabverhalen tot gezelligheidsdrinkers die proberen te minderen, en alles daartussenin.

NL'se Favorieten

Toen ik zelf in 2019 met podcasts zocht over alcoholvrij was het aanbod grotendeels Engelstalig. De enige Nederlandse die ik trof was Onverdoofd van Erik Jan Harmens. Sindsdien zijn er opvallend veel Nederlandse ‘sober’ podcasts bijgekomen, waarvan ik er heel wat beluisterd heb. Zie het lijstje hieronder! Mocht ik jouw favoriete podcast over alcoholvrij over het hoofd gezien hebben, let me know! ❤ = aanrader

❤️ Queer en sober (sinds 2022)

Drie 30-ish(?) queer vrienden die om de twee weken praten over nuchter zijn in de queer community - twee zijn helemaal sober (waarvan een in rehab heeft gezeten) de derde is aan het matigen. Gezellig, maar toch ook serieus - en leuk dat er verschillende perspectieven aan bod komen. Fijne, sympa cast.

❤️ Tot op de bodem (sinds 2023)

Zoé (net afgestudeerde jurist van 25) Sasha (30, dj en male model) hosten een sober borreluurtje. Onderwerpen: festivals, daten, wekelijks tweegesprek van 40-55 minuten met interessante nieuwshaakjes. Kortom: GenZ die op zoek gaat naar een alcoholvrij leven. Verfrissend.

❤️ Onverdoofd (2019)

Journalist en schrijver Erik Jan Harmens (bekend van het boek Hallo Muur over zijn eigen alcoholisme) interviewt bekende mensen die gestopt zijn met zichzelf te verdoven. Beetje de intellectuele tegenhanger van Eerlijk over alcohol. Hoewel, een van de leukste afleveringen is die met Wim Kieft:

❤️ Discomfort Zone (2022)

Benieuwd naar mijn persoonlijke alcoholvrije verhaal? Ik mocht alles vertellen in de podcast Discomfort Zone. Van het ontdekken van mijn tumor tot mijn mindful drinking openbaring.

Als je wilt stoppen met drinken

Veruit de meeste Nederlandstalige podcasts rond alcoholvrij worden gehost door ervaringsdeskundigen die na een leven vol katers de booze afzweren, sober coach worden en een (commercieel) stoppen-met-drinken-programma lanceren. Mocht je overwegen zo’n programma te gaan volgen, dan kun je er verschillende beluisteren om te kijken welke je  aanstaat.

Pakje Fris

Korte afleveringen van 10 - 20 minuten, horend bij het instagramaccount @pakjefris. Begin met alflevering 2, om presentator Eline te leren kennen (30+, Utrecht, holistisch therapeut en basisschooldocent). Denk dat Elines vrolijke toon de licht zweverige millenial heel goed zal bevallen.

Eerlijk over Alcohol

Koos van Plateringen, voormalig presentator van oa Shownieuws en programmamaker, praat in zijn podcastserie een half uur met bekende en onbekende Nederlandsers die gestopt of geminderd zijn met drinken. In aflevering 25 vertelt Koos zijn eigen verhaal en hoe hij startte met zijn coachingsprogramma Drankjeminder.nl. Sober talk met wat SBS glamour. Luister bijvoorbeeld het goede gesprek met voormalig miss Nederland Jessie Jazz Vuijk.

Nooit Meer Kater Cast

Maandelijkse podcast van ervaringsdeskundigen (40-ish) Jeroen Otter en Saskia van der Zee van Happysober.nl. De nadruk ligt op herstel, maar er komen ook genoeg voorbeelden uit hun drinkpraktijken voorbij, die mensen die willen stoppen kunnen helpen bij hun sobere zoektocht. Luister bijvoorbeeld naar Jeroen die met zijn fijne vertelstem uit de doeken doet hoe hij destijds een zomervakantie met vrouw en kinderen probeerde te combineren met heimelijk day drinking.

Better Sober van Jeroen van Zanten

Jeroen van de podcast Queer en Sober (zie boven) heeft als sober coach ook een eigen podcast, met praktische tips die hij met ons deelt in een kwartiertje.

Van verslaving naar vrijheid

Verslavingsdeskundige Rene van Collem (exdrummer van Doe Maar en bekend van Heroine Godverdomme) praat met Ontwijn goeroe Jacqueline van Lieshout over smoesjes en valkuilen die je als drinker met schaamrood op de kaken moet erkennen.

Grip op alcohol

Mattie is een dame die naar eigen zeggen ‘best wel’ een alcoholprobleem heeft. Ze maakt meerdere ‘podkests’, ik vermoed vanuit de huiskamer, waaronder eentje over ADHD en een over narcisme. Er kon er nog wel een bij omdat ze zelf behoefte heeft aan wat meer houvast bij het aanpakken van haar drinkgedrag. Ze is volledig open over haar eigen alcoholgebruik en haar leven en deelt dat met de luisteraar, soms wel een paar keer per week! Hop on the Mattie-wagon:

Vlaamse vrienden

Katervrij (BE)

Pam heeft een stok achter deur nodig om het deze keer wél vol te houden. Ze belt/conversereert daarom met verschillende sober influencers van instagram, en keuvelt er lekker op los. Het geluid is niet altijd even goed helaas, en een gespreks-’arch’ zou geen kwaad kunnen.

Alcoholalarm (BE)

Pintje Cava’tje of rosé. De zwoele stem van de Vlaamse Evi (NIET de Evi van Toen ik stopte met drinken, noch die van Hardlopen met Evy) neemt je mee langs allerlei getuigenissen van mensen, onder andere die van haarzelf over de reden waarom ze gestopt zijn met drinken. Nuchter van toon en met lekker veel zelfspot.

Engelstalige sober podcasts

Er zijn honderden, zo niet duizenden Engelstalige ‘sober podcasts’ te vinden. Ik tip er vijf die ik noemenswaardig vind:

❤️ Sober Curious (UK/US)

De uitvindster van de term ‘sober curious’ is de Engelse Ruby Warrington, die naar de VS verhuisde en een boek publiceerde over haar zoektocht naar een alcoholvrij leven ‘in a world that likes to get wasted’. Ruby was een van de eersten die de ‘alcohol free space’ verkende samen met diverse types uit de  mindful community. Een stem als een klok en de reden dat ik zelf sober curious werd.

This Naked Mind (US)

Bijna 600 (!) afleveringen met Annie Grace die de rol van alcohol in ons leven en onze cultuur verkent zonder oordeel. Just browse en kies er eentje die je aanspreekt.

Sober Awkward (UK)

Leuke Engelse veertigers die over het awkward moment hebben dat ze zich (na weer een avondje bingedrinken en puken) realiseerden dat drinken misschien niet zo’n goed idee was. Hoe het is om niet te drinken in de UK. Leuk.

Sober as Fuck (US)

Very American girls like you know, but with a lot of fucks. Het begint meteen met een mooie anekdote van Nina, over het mysterie van een verdwenen jurk en rode wijn op haar eigen engagement party. Veel confession stories, dus als je dat fijn vindt, eat your heart out.

Brobriety (US)

Als tegenhanger van al die vrouwenpraat is er ook een sober podcast speciaal voor mannen:

Over No & Low dranken

Niet over stoppen met drinken, maar juist over wat wél te drinken. Business talk in de alcoholvrije space, voor wie het leuk vindt om wat meer achtergrondinformatie te krijgen over de makers van alcoholvrije alternatieven.


Club Soda: Beyond Booze (UK)

Noah Villeneuve en Dry Jaeger, experts in no & low dranken, houden hun favorieten tegen het licht samen met de producenten, en ik ging helemaal wild van de aflevering over mijn persoonlijke obsessie: de botanical drink Botivo.

The No & Low Show (UK)

Engelse podcast van Jonny Stevens, de oprichter van Better Without, de app die mensen helpt om alcoholarme en -vrije drankjes te ontdekken. Jonny praat met producenten over de reden waarom ze de alcoholvrije business in zijn gegaan. Bijvoorbeeld de oprichter van Lyre’s:

Ginamis meets Free Spirits (NL)

Jaap van Amsterdams 0.0 ginmerk Ginamis praat (in het Engels) met mensen uit de horeca over het schenken van alcoholvrij. Luister de aflevering met Tom de Rooij van Bar Baut.

By Volume (US)

Ik interviewde Laura Silverman van Zero Proof Nation, en ze vertelde dat ze haar twee grote liefdes muziek en alcoholvrij gecombineerd had in een podcast. Samen met haar co-host Danny neemt Laura je mee op een crazy ride met elke week een speciale gast ut de no & low industry. Bijvoobeeld Amanda Thomson van Noughty.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Top! Vanaf nu ontvang je onze nieuwsbrief!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Volg ons op Instagram