Nieuwsbrief
7/3/2023

☕️ rauwe cacao vs koffie en een restauranttip voor mindful drinkers

Had je me gemist gisteren? Wegens een 'technische storing' lag de mail eruit. Beetje hoe ik me zelf ook voel deze week :)

Ik ben de balans aan het opmaken over hoe we het doen, een volle maand na Dry January. Drink jij weer zoals je eerst dronk? Of is er wat matigheid blijven hangen?

Ik drink nu af en toe alcohol, wat nauw samenhangt met bezoekjes aan de horeca. Het ritueel van samen stil zitten, lullen en consumeren vraagt schreeuwt om echt nog veel meer 0.0 opties.

Idee: zullen we bij elke tent waar we komen altijd vragen naar hun alcoholvrije opties? Voor mijn part bestel je daarna een meter dropshots, maar dan heb je je punt in ieder geval gemaakt.

je kunt dus ook 0.0 drinken onder een straalkachel blijkt


Dit weekend was ik veel de hort op, en wisselde ik mijn nonalcs een paar keer af met alcs. Vrijdag dronk ik naast Peroni 0.0 twee Mannenliefdes van Oedipus. En zaterdag nam ik een alcoholvrije Seedlip G&T als aperitief, en sloot de avond af met een fantastisch glas madeira uit 1957 (I❤️Madeira). Behalve lekker Frans-Portugees eten kun je bij Lazuur trouwens heel goed mindful/drinken. Ze hebben naast leuke sappen en alternatieven ook een geweldige wijnkaart met bijzondere portwijnen en madeira’s die je per halve of zelfs kwart glazen kunt bestellen! Ga daarheen dus.

Ja, en dan deed ik afgelopen week ook nog een no coffee challenge, met rauwe cacao. Easy! Een hele week lukte het me om zonder koffie door te komen, echt bizar, omdat ik daarvoor op 4 tot 6 koppen per dag zat. En hoewel ik nooit een chocoladetype ben geweest, kon ik hier echt heel goed mee uit de voeten.

What to Drink (om wakker te worden)?

Ik probeerde drie verschillende soorten cacao uit, want net als bij wijn proef je bij cacao ook verschillende terroirs en stijlen. Mijn ochtendfavoriet:

Pure Kakaw
Cusco cacao uit Peru

Honderd procent cacaoflakes, zonder suiker en met fijne bitters, maar toch proef je altijd een heerlijke lichtzoete fruitigheid. De Cusco is fris en verkwikkend, dus perfect om mee wakker te worden.

Na twee koppen voel ik me gefocust en rustig, en ik zit niet de hele tijd te azen op een derde kopje zoals bij koffie.

Dikke aanrader dus.

naar de cacaoshop

Het zetten en doseren was even uitproberen, maar ook smaaktechnisch vond ik het een steengoede vervanging voor mijn dagelijkse cups of Joe. Met alleen water aangelengd lijkt het op filterkoffie, en met (haver)melk heb je een schuimige, romige cacappuccino. Mét extra voordelen...

In rauwe cacao zit een extreem hoge concentratie antioxidanten, het doet het goede cholesterol toenemen en het bevat bovendien bakken magnesium en vitamine C. What’s not to like?

Moet wel zeggen dat ik na zes dagen compleet verchocozadigd was. Nu wissel ik cacaco en koffie af, wat denk ik een ideale combinatie is.

Jeez, wat zijn we lekker in balans!

Tot maandag,

Esmee

PS De Peroni 0.0 smaakte trouwens net zo als de gewone Peroni (naar weinig :), wat me op het idee bracht om alle 0.0 pilsjes eens te gaan vergelijken. Welke moet ik volgens jullie niet missen? Dan neem ik die mee in de test.